Search This Blog

Loading...

Followers

Thursday, August 12, 2010

1st Ramadhan kami..

As usual menu berbuka kitorang mostly di bazar ramadhan...:)

mase on the way blk tu, duk terpk2 dah camne la lutfi puasa hari ni..
bile nampak je muka lutfi, mukanye segar bugar je..
terus ummi tanyer lutfi..
lutfi cakap die puasa and belum makan ape2 lagik..
then, trus die cakap 'Ummi, lutfi rasa nak minum air la'...
hehehe
dia dah merengek2 mintak nak susu n air..
pujuk punye pujuk, Alhamdulillah dpt bertahan hingga ke azan maghrib....
duk tunjuk jam kat dia pukul brapa baru boleh makan...
lagi 10 minutes nak bebuka tu, pakcik ajak le lutfi kluar duk kat luar jap...

pakcik: lutfi kira kapal terbang sampai 5 biji kat atas awan tu, dah cukup 5 bleh makan dan minum..hehe

lutfi: ok..

sebaik dgr je azan kat tv, nampak la diorang berdua masuk rumah n lutfi terus ke dapur untuk amik air kosong and minum..punyer la dahaganya dia..kesian dia..habis air secawan, lutfi continue minum susu sebotol (lutfi masih minum susu botol lagi yer..heheh..sbb ummi die mmg maleh nak ajar berenti minum susu dlm botol)...pastu lutfi tunggu ummi siap mkn and ummi pun suapkan lutfi mkn nasi dan sup sayur..habih nasi sepinggan...Alhamdulillah..

as for today, lutfi tak larat nak bangun sahur..ummi just bagi minum susu sebotol je..
tak tahu la lutfi larat ke tak..and hari siap bawak bantal utl lutfi baring..
ummi cakap kat lutfi, if lutfi tak larat, lutfi baring je yer.. tu yg angkut bantal tu..

sahur semlm lutfi bangun awal..tapi die bukannyer nak mkn sgt..main je lebih..minum susu tak sampai separuh, then makan nasi sesuap n lepas tu meratah ayam yg kecil je...bile kat skolah, lutfi tido jap lepas dah siap keje skolahnyer..sbb die kate ngantuk..hehehe

bukan stakat lutfi yg ngantuk, ummi nyer pun sama..mase otw ke office tu, mate mmg nak terpejam je..mujur hubby yg drive..dah tersengguk2 gak le..hihi..memalukan je kan...

tak tahu la camner progress hr ni..samada lutfi dpt tahan ke tak...
Semoga Allah kuatkan hati Lutfi untuk bertahan sehingga azan mahgrib yer sayang.. :)

7 comments:

  1. Salam Ramadhan buat kak suriati sekeluarga..nanti balik kg singgahlah rumah saya di kubang semang :)

    ReplyDelete
  2. insyaAllah kausar..blk kg tu jrg berjln sgt...sekali skala blk..rasa nak duk rumah je..hehe

    ReplyDelete
  3. sama jer kisah anak kita Sue tp hari ni hapday jer si Ammar puasa, letih sesgt sebab ada kelas taekwando..lom sempat masuk umah dh siap mintak ayaq,pastu trus nk mkn nasi ..pastu mintak susu--> mnm dlm botol jugak sbb bole baring. Aku x kisah sgt, lelama nti malu sendiri la masih mnm dlm botol..hehe

    semalam dptlah dia puasa penuh, walaupon muka dh monyok semacam, Ummi pesan puasa kena ikhlas baru jernih sket ..

    esok dia bgtau nak continue puasa .. tgk lah mcm mana. Nk paksa sgt pon tak bole jugak,selagi bole pujuk ok laaa..

    ReplyDelete
  4. lutfi mkn bersuap lg eh?
    sama la macam idlan...slalu kena suap, manja yg amat!

    yati pon ngantuk giler, kuar umah kol 630am...kol 7am smpi ofis, tingat kt pruzz and kekanak yg tgh syiok tido jelesnyer!!

    ReplyDelete
  5. zue: heheh..same la aku...biar die sendiri yg belajar xnak minum dlm botol...aku mmg jenis tak memaksa..skang ni pun die dah tau malu...mmg kat rumah je die nak minum..kat nursery, tak minum botol dah..

    yati: ha'ah..nak bersuap aje...even mkn roti..nak makan je mule la cari ummi mintak suap..si adik slalu ngejek abgnyer kate 'abg ni cam baby la'...hehehe..sbb adiknyer mmg suka mkn sendiri..then sepahkan satu rumah..

    ReplyDelete
  6. ummi> nak tanya sket.. hantar ammar kelas taekwando kat mana yer?
    i nak hantar amin, tapi taktau kat mana ada buat kelas ni..

    ReplyDelete
  7. sorry sue hijack blog kejap..
    anyway slamat beribadah di bulan ramadhan and aku mintak ampun salah silap yer..

    ReplyDelete