Search This Blog

Loading...

Followers

Wednesday, September 9, 2009

Resepi suka2...

Semlm try la masak ikan siakap kukus..cari2 resepi then combine pastu blk try..hehe..
rasanya cam ok la...if nak sedap lagik, mkn ngan air asam lagik sedap..so itula jugak menu sahur tadi...hubby takut masak tak jadi, die beli jugak la food lain..hehe..sabo je la abg ni..nampak sgt wife die ni jrg masak..hahahah

resepi as below:

Ikan Siakap Kukus

Bahan-bahan:
Ikan siakap - 1 ekor
sos tiram - 4-5 sudu
garam secukupnya
air - 1 cawan
Bahan A:
bawang besar - 1 biji
bawang putih - 3 ulas
halia - 1 inci
serai - 2 batang
tomato - 1 biji

Cara-cara:
1. hiris halus2 semua bahan A
2. Campurkan semua bahan A dan yg lain2 tu ke dalam loyang yg hendak di kukus
3. tutup loyang ikan tadi dgn aluminium foil
4. kukus selama 20-30 minit
5. sedia untuk dimakan.....

Last weekend, buat la lempeng pisang..kes teringin nak mkn..dah lame tak mkn..last buat mase zaman anak dara n mula2 keje T*..tu pun sbb opismate sume request utk buat...then, terjah la kedai2 kat umah sewa dulu untuk siapkan juadah as requested...maklumla opismate dulu ramai jejaka..so, sian pulak diorang dah request nak kan..pompuan yg ada 2 org je..buat la jugak..Mujur jadi....lepas2 tu ade gak buat tapi tak gune the same resepi yg dulu....so, rasenyer lain...

But, this time mmg gune resepi same cam resepi dulu...rasenyer puas la..rase cam nak kena buat lagik..sbb buat byk kan..n hubby tak mkn kuih-muih ni, maka saya sedekahkan pada jiran...Alhamdulillah..rupenye adik balqis pun suke mkn..bila suap2 die tu, nak je die mkn...bleh ummi buat lagi la yer adik...

so, just nak letak resepi here for reference in future...

Lempeng Pisang

Bahan-bahan
1. Pisang emas - 10 biji
2. Gula - 4-5 sudu teh
3. Garam - 1/2 sudu teh
4. Kelapa parut - 1 cawan
5. Tepung gandum - 2 cawan
5. Air sedikit

Cara-cara
1. Lenyek pisang sampai lembik
2. Campurkan semua bahan2 lain itu dan kacau sehingga sebati
3. Kemudian panaskan periuk leper yg non-stick
4. Masukkan sesenduk adunan tadi ke dlm periuk dah leper2kan cam roti canai tu
5. Masak sehingga lempeng tu masak la...agak2 la yer..nak ckp pun tak reti..
6. Sedia untuk dimakan...

Selamat Mencuba!!

Pisang ada lagik kat rumah. teringin nak buat cekodok pisang pulak..rasenyer kena simpan dlm peti ais la kot..weekend la buat..:)

Alhamdulillah abg lutfi dah tak demam..tapi abah tak bagi pi skolah lagik..so, die just stay kat nursery je yesterday n today..Die kurang mkn lagik as of semlm..so, badan tak baper kuat lagik..tapi dah start main ngan adik balqis...maka, suara ummi pun mula la naik kembali...hehehe..hopefully hari ni abg lutfi kembali segar bugar seperti biase yer sayang.. :)


1 comment:

  1. Lempeng pisang tu peknga kan? heheheh..tak tau la hang panggil apa...

    ReplyDelete