Search This Blog

Loading...

Followers

Wednesday, November 25, 2009

Kuih Raya

Saje suka2 try buat kuih raya utk raya ni...if tak raye for sure maleh kan..raya haji pun raya haji la....hehehe....

so, itu la hasilnya..biskut cornflakes (eggless) and also biskut semperit...biskut semperit ni sempoi n takde ceri sbb tak sempat nak gi beli ceri..gara2 tak sabar nak try...takde ceri pun leh mkn gak kan..1st round bake tu, hangus...sbb follow exactly same as in recipe..lupe yg oven saye ni cepat panas..maka hitam la jadinya...n adunan time tu agak lembut...untuk 2nd round, tambah lagi 1/2 cwn tepung gandum then bake cam biase..with 145 darjah celcius, 10 minutes je...Alhamdulillah jadi...oven ni mmg kena adjust suhu nye slow la....is it normal yer? hmmm....i'm not sure too..:)

Resepi biskut semperit

Bahan-bahan

tepung gandum-1.5 cawan, tepung jagung-1 cawan, tepung kastard-1 cawan

gula castor-1/2 cawan

butter/marjerin-200gram (almost 1 buku butter)

esen vanilla-1 sudu teh

telur kuning-1 biji

Cara-cara

1. pukul butter dan gula sehingga kembang

2. masukkan telur kuning dan esen vanilla. pukul lagi adunan

3. masukkan kesemua tepung dan kacau adunan lagi...

4. bentukkan gunakan acuan dan bakar pada suhu 145 degree celcius for 10 minutes (ikut kesesuaian oven masing2 la yer..oven saye lain sket..)

Selamat Mencuba!!!

3 comments:

  1. Rajin sungguh kakak kiter ni buat biskut raya.. malam raya haji hari tu saya kerja, "biskut doket" je yang ada hehehe..

    ReplyDelete
  2. heheh su aku copy resepi ni ye.;.. kalu yg cam tak banyak bahan camni rajinla nak buat -jumie

    ReplyDelete
  3. heheh...try la jumie..nanti bgtau aku jd ke tak yer..heheheh...

    ReplyDelete