Search This Blog

Followers

Tuesday, July 21, 2009

::Puding Jagung::

Bahan2

Tepung kastard - 1 cawan
Air masak - 5 cawan
Susu cair - 1 tin
Jagung Krim Manis - 1 tin (resepi asal, guna 1 cawan je..tapi dah tercampak 1 tin..maka my resepi jadi 1 tin..:))
Gula - 1/2 cawan
Garam - 1 sudu kecil

Cara2

1. Campurkan semua bahan2 diatas kedalam periuk, kacau sehingga sebati
2. Masakkan adunan yg sudah sebati tadi diatas api yg perlahan. At 1st, maybe bleh gune api yg sederhana kuat, then bila adunan dah pekat, slow kan api. Make sure sentiasa kacau adunan semasa diatas api. Anggaran adunan tersebut masak is between 15-25 minutes. bergantung pada kekuatan api yg anda gunakan...Masak sehingga adunan pekat dan berkilat.
3. Bila dah masak, tuang semua adunan kedalam bekas yg anda sukai..:)

Selamat Mencuba!!!

4 comments:

  1. kak su, nak cilok resepi ni yer.. smalam teringat puding jagung, alih2 pagi ni tgk ada.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. sofia: sila2...amik la..nanti bgtau eh hasilnyer..:)

    ReplyDelete
  3. humphh nak tryyy jugak la. mane nk gi carik tepong kastad ni hekk..

    ReplyDelete
  4. piya: try la...cari tepung kastard brand bird castard..heheh..kat uk ade tu..takpun blk m'sia sok awak try eh...awak nak blk dah kan?

    gud luck k..:)

    ReplyDelete