Search This Blog

Loading...

Followers

Tuesday, October 27, 2009

Sakitnyer...huhu + jahit...

Sian adik balqis sbb last sunday ptg, kaki adik kena ekzos motor...terkejut ummi bila tahu..bila tanyer abah..abah cakap skit je..rupenyer besar jugakla...sian adik..pastu ummi cepat2 letak ubat kat kaki adik..mmg hitam la jugak..dlm 3 inci jugak la diameter bulat yg dah jadi hitam tu....

and semlm bahagian yg kena tu kulitnyer dah terkeluar sket...so, ummi yg tk plak ngerinyer...dulu abg lutfi jadi camtu..tapi abg lutfi kena iron..die sendiri yg main iron...mase tu umur die baru 1thn 8bln tak salah ummi...sampai skang paha abg lutfi berbekas ngan bentuk iron tu...sian abg lutfi...skang ni adik plaks..

pastu abah pulak letak ubat kat kaki adik sblm tido..so, adik pun mule la menangis2 sementara nak tido tu..ubat tu bile kena bahagian yg dah takde kulit tu yg bertambah sakitnyer...adik sabar yer....

Ummi doakan adik semoga cepat sembuh yer...Amin...

Last weekend mood menjahit ummi menjadi2 plaks..so, ummi pun mulakan proses menjahit ummi...actually plan awalnye, ummi nak jahit langsir bilik and dapur...then korek2 kain kat mesin jahit tu, jumpe la kain langsir yg ummi beli last 4 years..mase memula nak masuk umah..sbb time tu, mmg ummi jahit langsir sendiri cuma langsir sliding door je tempah..itupun bahagian lapisan kedua tu still ummi jahit sendiri...nak jimat la kononnyer...time tu la beli mesin jahit gara2 nak jahit langsir sendiri...

so, kain2 yg lebih tu ummi jahit langsir untuk umah tok kat kampung....sejak tailor tak bertauliah ni mendirikan rumah tangga 7 yrs ago, sian tok dah tade langsir baru..so, ummi cuba la nak siapkan langsir untuk tok thn ni..untuk langsir kat hall, ummi tempah la untuk tok...but kat bahagian tgh umah n dapur, ummi jahit la sendiri...byk penjimatan di situ bila dpt jahit sendiri..but, yg penting adalah kepuasan bila dpt menjahit..hihihi

so, semlm blk dr ORT session kat KL, ummi singgah la kedai jahit kat Bangi gi jahit tepi untuk kain2 yg sudah siap dipotong dan beli renda...nanti kita tgk hasilnya...

if ummi rajin, ummi amikkan gambo langsir2 tu bila dah siap...hehehehe

2 comments:

  1. kak su, siannya balqis...sure dia nangis kan...
    wahh, dah aa hobi baru nampak... buleh ler aunty sue jahitkan gown utk ayra....

    ReplyDelete
  2. die nangis gak la ros...lepas tu dah ok..tapi last friday, die jatuh plak kat nursery n kena tempat kena ekzos tu...luka balik...so, mlm tu sakit la kaki die..mood tak kena aje la kan..nak didukung je la..

    hehe...baju kakak balqis pun untie antar tailor n tak penah jahit sendiri lagik..tgk la if rajin nanti leh la try jahit gown plaks..:)

    ReplyDelete