Search This Blog

Loading...

Followers

Sunday, June 28, 2009

kEk.....

last night ummi berjaya masak kek coklat kukus setelah beberapa bulan brg2 tu terperap dlm almari and almost expired..hahah...sungguh rajin ummi ni yer...:P

actually, this plan was materialised sbb nak balas pinggan jiran sebelah...dah lame sgt pinggan tu bertapa di rak pinggan ummi kat dapur tu..kekek..ummi dengan bersemangat waja mencari kembali resepinyer....tapi tak jumpe, so dah rase cam tak jadi nak buat...tapi bile duduk2 tu, duk try remember balik the recipe...Alhamdulillah, ummi cam ingat la...lagipun last 3 days, lutfi ade request nak kek...hmmmm....

around 6pm++, abah bawak adik gi main kat taman, then ummi memulakan operasi membuat kek ini...Alhamdulillah by the time diorang balik kek sudah berada di atas dapur..:)

kanak2 yg terlalu exited bile kek dah masak, of course la lutfi n balqis...sibuk nak nyanyi happy birthday..haha..eventho kek tu hanya sebiji kek yg plain....:)

tgk la wajah2 gembira diorang ni..



Alhamdulillah 1/4 dr kek telah memenuhi pinggan jiran sebelah dan almost 1/4 lagik untuk jiran lain...then selebihnya untuk dimakan sendiri...tapi tadi, kakak2 ipar dtg sbb hantar anak buah hubby gi register kat UM-law course, maka jamu n tapaukan sket kek tu untuk diorang...tinggal la lagik 1/4 utk anak2 mkn....rezeki dr Allah..Alhamdulillah..:)

So, nak letak resepi kek kat sini...for easier reference in future...

Kek Coklat Kukus

Bahan A
1 tin susu cair
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak masak

Bahan B
1 setengah cawan tepung gandum
1 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder

Bahan C
3 biji telur ayam

Cara2:
1. Masak semua bahan A diatas api yg perlahan dan kacau sehingga sebati. Kemudian sejukkan bahan A
2. Ayak bahan B
3. Pukul telur (tayah la lame sgt...elok sebati pun dah ok)
4. Campurkan kesemua bahan A, B dan C dan kacau sehingga sebati
5. Letak sedikit minyak masak di loyang yg nak letak adunan kek tadi supaya tidak melekat bila nak keluarkan setelah kek masak
6. Masukkan adunan kek ke dalam loyang dan tutup loyang dengan aluminium foil
7. Masukkan loyang berisi adunan kek tadi ke dalam periuk kukus yg telah panas
8. Kukus kek selama 1 jam...

Hasilnya seperti dibawah..:)


8 comments:

  1. macam sedap je kek coklat ni..! kak, nape tak bawak gi opis hehe....

    ReplyDelete
  2. senang eh buat. tayah guna mixer :p
    lenkali tapau la ke annexe sket :)

    ReplyDelete
  3. nak try aaa....oven takde, kena buat kukus2 je.... mcm sedap

    ReplyDelete
  4. yeehaaa, dah buat semlm...sedap (tp mmg la x rasa mcm yg bakar punya)... nanti nak wat lagi tapi nak letak topping plak...sure lagi sedap...

    ReplyDelete
  5. yati: hehe..bile la i nak wat tu...kena pi shopping brg2 kat yummie dulu la kots..hehe

    ros: waa...cepatnyer ros buat...rajin tu..:)..nanti wat topping, update la dlm blog..k.su penah nak wat topping, tapi smpi skang tak buat..whip cream dah due dah pun..haha...if untie yati tau ni, sure die kutuk i..kekek

    ReplyDelete
  6. waaaa... nampak sedap kek tu. cantik dia naik :-) aku dah lama sidai apron. serender bab bakar membakar kek hohoho.

    ReplyDelete
  7. hihi Su, inilah satu2nya resepi kek coklat yang aku selalu buat utk budak2 tu sbb senang n tak leceh tak perlu nak bukak oven segala, n aku yang tak de mixer ni.
    satu lagi cheese cake yang resepi mudah tp yang ni kena pakai oven... JUMIE

    ReplyDelete
  8. tinidewi: aku gune periuk kukus je ni tini..mane ade aku gune oven...oven n mixer tarak la kat umah aku..kekek..ko dulu rajin gak wat muffin kan mase duk vista..:)

    jumie: ye ker..tulah kan..same la ngan aku..takde oven n mixer..so, resepi yg senang2 je la aku leh wat..tu pun sokmo tak rajin gaks..ikut mood anak2 la..if diorang request, then cube la buat..tapi anak2 aku kurang gemar benda2 manis..ikut hubby gak ni rasenyer...:)

    ReplyDelete